logo dyhme wit

Succesfactoren online platform voor participatie

Wanneer is het platform een succes? 

Een online platform is een gereedschap. Succes hangt af van vele factoren die het participatieproces succesvol laten zijn of niet.

Het platform doet niets zonder goed gefaciliteerd participatieproces.

Enkele succesfactoren

Motivatie en betrokkenheid van de gebruiker:

De platforms hebben een kritische massa van actieve en betrokken gebruikers nodig om doeltreffend te zijn.

Wanneer je een mening wilt hebben over de bouw van een groot winkelcentrum in het hart van de stad, zul je een bepaalde hoeveelheid deelnemers moeten hebben die hun mening geven wil het waardevol zijn.

Wanneer er maar 12 mensen meedoen heeft het weinig zin.

Als deelnemers niet direct iets terug horen over hun inbreng heeft men niet het idee of het gevoel dat hun inbreng waardevol is. De motivatie zal minder worden om mee te doen.

Doeltreffende moderatie:

Het platform moet over doeltreffende moderatie beschikken om de verspreiding van desinformatie, haatzaaiende taal en andere vormen van schadelijke inhoud te voorkomen.

Immers wanneer dit niet gebeurt, dan haken deelnemers af.

Goede moderatie werkt ook de andere kant op: wanneer inbreng direct wordt gewaardeerd door een moderator, zal de motivatie van deelnemers toenemen.

Het Better Reykjavik platform heeft de ervaring dat het platform geschikt moet zijn om specifieke, resultaatgerichte missies uit te voeren. Dit zijn projecten die bewoners in participatieve online ruimtes trekken door hen te vragen te helpen bij het oplossen van problemen die zij belangrijk vinden, en hen uiteindelijk laten terugkomen door hen de daadwerkelijke resultaten van hun bijdragen te laten zien.

Vertrouwen van de gebruiker:

Het platform moet het vertrouwen van de gebruiker winnen en behouden in termen van privacy, veiligheid en geloofwaardigheid van de gedeelde informatie.

Wanneer er bijvoorbeeld discriminerende opmerkingen worden gemaakt of online discussie geen enkele relatie meer hebben met het onderwerp en er een grimmige sfeer ontstaan, dan haken deelnemers snel af.

Goed beheer:

Het platform moeten duidelijk en transparant beheerd worden om ervoor te zorgen dat het platform goed werkt, verantwoording aflegt en inspeelt op de behoeften van de gebruikers.

Bij het onderzoeken van platforms is het dan ook wezenlijk dat een testgroep, bestaande uit potentiële gebruikers wordt ingezet om daarbij te helpen.

Technische kwaliteit:

Het platform moet gebruiksvriendelijk, toegankelijk en goed ontworpen zijn, zodat gebruikers effectief kunnen deelnemen en zich met het platform kunnen bezighouden.

Zonder dat ze de weg kwijtraken, niet begrijpen hoe het werkt, of het saai en lastig vinden.

Wanneer het platform er verzorgd uitziet, heldere informatie geeft. Duidelijk is wat men verwacht van de deelnemer en inzichtelijk maakt wat er met het resultaat gebeurt dan vergroot dat de motivatie.

  • Steun van de overheid en bewonersorganisaties:

Het platform heeft de steun van de overheid en bewonersorganisaties nodig om ervoor te zorgen dat zij over voldoende middelen beschikken, in de bestaande democratische processen worden geïntegreerd en effectief worden gebruikt om de betrokkenheid van het publiek te bevorderen.

Kortom wanneer je alleen een enquete doet over een plaatselijke kwestie als gemeente en je bent niet duidelijk over welke uitkomsten en er zijn en wat daarmee gebeurt, dan zullen deelnemers hun betrokkenheid en motivatie verliezen.

Het werk ook de andere kant op. Laat je weten hoe het participatieproces rondom een specifiek thema eruit ziet, ben je helder over hoe de participatie bijdraagt aan het proces om te komen tot een goed besluit, dat heeft dat een positief effect op de betrokkenheid en motivatie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Samenvatten, presenteren en delen van de uitkomsten:

Wanneer inwoners, ondernemers, maatschappelijke organisaties of andere stakeholders zijn geconsulteerd over een kwestie via het online platform, dan is het essentieel dat dit onderzoek, het voorstel en/of vervolgstappen klaargemaakt wordt om te delen met alle betrokkenen.

Gebeurt dan niet, dan ontstaat frustratie. Gebeurt het wel, dan verhoogt dat motivatie en betrokkenheid.

 

Deze post delen

Facebook
Twitter
LinkedIn