• Geen producten in je winkelmand.

Test BWD Unit 1

Wat je leert

Aan de slag

1. Bekijk de video hieronder.

2. Noteer vragen, opmerkingen, gedachten. Ze komen van pas in de live workshop.

3. Zoek het Forum “Begeleider Waarderende Dialoog” en formuleer daar eventueel vragen of opmerkingen.

De blinde mannen en de olifant

Een bekend verhaal uit India over hoe verschillende perspectieven van mensen kunnen leiden tot een mooi resultaat.

Een voorbeeld van Waarderende Dialoog.

Video "Wat is een Waarderende Dialoog?"

Link naar de video: https://vimeo.com/554252114

Meer kenmerken van de Waarderende Dialoog

Een dialoog is een gesprek tussen verschillende mensen, waarin een vrije gedachtewisseling plaatsvindt, wat tot nieuwe inzichten leidt bij de betrokkenen.

___

Kenmerkend is dat er betekenissen ontstaan die zonder dialoog niet tot stand hadden kunnen komen. Écht luisteren en open ervaringen delen liggen aan de basis hiervan. 

___

Een dialoog is een onderzoekend gesprek tussen circa 6 à 8 deelnemers onder leiding van een getrainde gespreksleider over een kwestie of onderwerp wat de deelnemers boeit en bindt.

___

Een dialoog is geen debat of discussie, winnen of overtuigen is niet aan de orde, samen antwoorden vinden op vragen vinden wel.

___

Een dialoog onderzoekt ervaringen en verlangens vanuit de eigen mogelijkheden en verantwoordelijkheid van de deelnemers. Iedereen brengt een andere ervaring en eigen kijk op het onderwerp in.

___

De kracht van de dialoog is het samen benutten van de afzonderlijke bijdragen. Deelnemers leren van ervaringskennis, van het luisteren naar – en onderzoeken van de verschillende ervaringen, gezichtspunten of perspectieven.

___

Het onderzoek naar de achtergronden van deze gezichtspunten en het vergroten van collectieve wijsheid is de kern van de dialoog.

___

Een dialoog is een gespreksvorm die zich onderscheidt van debat en discussie. Het voornaamste verschil is dat een dialoog een onderzoeksgesprek is.

___

Waarderend Onderzoek

Het is goed om te weten dat een Waarderende Dialoog zijn oorsprong kent in Waarderend Onderzoek. We komen daar in de module “Wat is de achtergrond van een Waarderende Dialoog” op terug.

Tip

Wanneer je de lesstof doorneemt is het handig wanneer je je vragen, opmerkingen of andere gedachten opschrijft. 

Bij het eind van elk blok – er zijn drie blokken in de cursus – wordt er gevraagd of je wilt reflecteren op je eigen leerproces, dan is het handig wanneer je kunt terug grijpen op je aantekeningen.

Succes!

Bronnen

Appreciative Inquiry, door David Cooperrider e.a.

Copyright owned by Dyhme.com © XWebinar.nl. All rights reserved. Dyhme is part of XWebinar.nl.