Setup Menus in Admin Panel

 • Geen producten in je winkelmand.

 • LOGIN

Hoe helpen we docenten bij Flipping the classroom?

Hoe kan je docenten ondersteunen bij het ontwikkelen van Flipped Classroom leertrajecten en wat komt daar bij kijken.

In het kader van de SURFnet training “Flipping the classroom” (maart 2018) kunnen de deelnemers, medewerkers van Universiteiten en Hogescholen, vragen stellen aan en bespreken met een coach. Ik, Francisca Frenks, ben één van de twee coaches. Hieronder een veelgevraagde vraag.

Hoe kunnen we de groep docenten helpen, die niet tot de voorhoede behoren, bij “Flipping the classroom”?

Antwoord: 

Richting geven

 1. Werken aan motivatie, why?
 2. Inspireren, op excursie naar docenten die al flippen, ga meedoen.
 3. Richting geven. De context geven waarom er geflipt en geblend moet worden . Wat is het beleid, de visie van de opleiding als het gaat om het onderwijs aanpassen aan de actualiteit? Waarom moet er geflipt worden? Van vinden docenten eigenlijk zelf van het onderwijs dat ze geven?
 4. Geef aan hoe de support structuur voor docenten is, gaat er in communities of Practice gewerkt worden, met instructional designers, ict-ers, onderwijskundigen, ga je leertrajecten ontwikkelen in ontwikkelteams?
 5. Welke dingen veranderen er als je gaat flippen? Het eco-systeem van de Flipped classroom.
 6. Je rol als docent, hoe gaat die veranderen en wat vind je daarvan? En de rol van studenten, hoe gaat die veranderen en waarom is dit uitermate prettig voor de docenten? Wat levert die verandering op?
 7. Leerdesign. Hoe kan je zo’n Flipped Classroom, die ook nog geblend is, ontwerpen. Inclusief klassikaal leren, online leren, werkplek leren met een groepje? Hoe hou je het overzicht en blijft het leuk?  Hoe waarborg je kwaliteit en voldoe je aan alle voorwaarden?

Ruimte geven

Is er tijd voor docenten om op excursie te gaan naar een docent die het goed voor elkaar heeft met de Flipped Classroom, of moet alles in zijn/haar vrije tijd gebeuren? Is er tijd om zelf een een proefmodule te ontwerpen samen met een paar collega’s?

Support geven

 1. Welke digitale infrastructuur kan er gebruikt worden en wat kan je ermee, welke tools zijn er?
 2. Welke support is er voor docenten en studenten op het gebied van digitale vaardigheden, werken en ontwerpen met het LMS of nieuwe software/tools
 3. Welke kennis en hulp ondersteund docenten bij Leer design en Online didactiek? Hoe maak je een verantwoord leertraject samen? Hoe moet je het online a-synchroon leren begeleiden en het synchrone deel in de virtuele klas? Hoe hou je in de gaten dat je studenten wat doen? Synchrone en a-synchrone leeractiviteiten online, Welke didactische werkvormen gebruik je voor synchrone online leeractiviteiten? Hoe zit het met toetsen en motiveren?
 4. Visualiseer het leerontwerp, het leertraject dat communiceert makkelijker. Ook met studenten.
 5. Laat oudere docenten bij jongeren docenten in de les kijken om te leren hoe ze een Flipped classroom kunnen begeleiden
 6. Laat docenten of studenten zelf een Rubric maken. Wanneer is het goed of prima?
 7. Hoe hou je zicht op het leerproces als docent wanneer de studenten steeds meer zelfstandig gaan doen? Hoe kan je dan competenties afvinken?

Ideeën

 1. Zorg ervoor dat er een “ontwikkelplan” is voor docenten. Denk na over een zinvol en behapbaar meerjaren traject. Inhoud: Richting geven, Ruimte geven, Support geven.
 2. Zorg ervoor dat docenten altijd samenwerken en er niet alleen voor staan.
 3. Om het vuurtje bij docenten aan te steken voor de Flipped Classroom is het nodig om bezig te zijn met de WHY. Daarbij dient de relatie van de studenten met de snel veranderende wereld expliciet gemaakt te worden. Docenten kunnen zelf onderzoek doen op dit vlak, bijvoorbeeld naar aanleiding van lezing van het boek: “A new culture of Learning”, cultivating the imagination for a world of constant change. Douglas Thomas and John Seely Brown.
 4. Zorg voor fantastische support van een digitale infrastructuur of LMS. Als dit niet werkt worden alle vooroordelen bevestigd, dat het technisch gedoe niets voor hen is.
 5. Zorg voor hulp en informatiebronnen. Maak een Mooc voor docenten (o.i.d.), met alle onderwerpen die relevant zijn. Of laat docenten die zelf maken. Als er geen geschikt LMS voorhanden is, kan https://www.openlearning.com gebruikt worden. Via live en online sessies kan bijscholing verder vorm gegeven worden. Geef zelf het goede voorbeeld.

 

Hoe kun je ondersteunen bij onderwijsverbeteringen? Wilfred Rubens:

https://www.linkedin.com/pulse/hoe-kun-je-ondersteuning-bij-onderwijsverbeteringen-en-wilfred-rubens/

 

SEE ALL Add a note
YOU
Add your Comment
 
top
© 2016 DYHMe.com | All rights reserved. |  Disclaimer
X