Setup Menus in Admin Panel

 • Geen producten in je winkelmand.

 • LOGIN

Wat is dat? De plakfactor voor webinars

Als je het niet goed doet, zijn webinar deelnemers zo weg... geestelijk of fysiek!

Hoe komen deelnemers naar het webinar, hoe blijven ze de hele tijd geboeid bij het webinar en hoe komen ze weer terug bij een volgend webinar? Het webinar heeft een aantal heftige vijanden:

 • Een webinar vergeten
 • last-minute prioriteiten,
 • verveling,
 • afhaken door afleiding

Alle elementen die ervoor zorgen dat deelnemers komen, geboeid zijn en weer terugkomen naar het webinar vatten we samen met de term ‘Plakfactor’. De term werd bekend door Dan & Chip Heath met het boek ‘De plakfactor’ waarin de elementen worden genoemd die ervoor zorgen dat mensen geïnteresseerd raken en geboeid zijn in ideeën. Plakfactor elementen die bepalen of een idee aanslaat of niet, volgens Dan & Chip Heath, zijn:

 • hou het eenvoudig,
 • onverwachte dingen laten gebeuren,
 • concreet zijn (in tegenstelling tot algemeen en abstract zijn),
 • geloofwaardig zijn, dus geen fantasiefiguren mee laten doen
 • met gevoel en
 • maak er een verhaal van zodat we het makkelijker begrijpen.

Bij de plakfactoren voor een webinar gelden die elementen van Dan & Chip ook, maar er komen er nog een aantal bij over presenteren, interactie, visualisatie, instructies en dergelijke. In onze online cursus ‘Starten met webinars’ komen die aan de orde. De eerste 10 minuten bij een webinar zijn cruciaal Stel je voor … dat je aan een webinar mee gaat doen en binnen 5 minuten weet je dat je je voordeel kan doen met dit webinar, dat er informatie bij zit die je nu net nodig had. Een boeiende spreker die niet te voorspelbaar is leidt je op een spannende manier door de materie en verrast je regelmatig met nieuwe kennis, ervaringen, voorbeelden. Vanuit de deelnemersgroep wordt informatie ontsloten waarbij je een heel andere kijk op het onderwerp krijgt en je denken wordt verbreed. Geweldig toch! Maar… Als de eerste 10 minuten opgaan aan te uitgebreide informatieverschaffing over de spreker, aan reclame, niet-to-the-point-informatie, als het niet duidelijk is waar naar toe wordt gewerkt en wat je eraan kan hebben… Dan is de verleiding erg groot om toch nog even je mail te checken, een kop koffie te halen met de kans dat je niet meer terug komt of dat je alvast je aantekeningen gaat uitwerkingen terwijl je met een half oor het webinar denkt te kunnen volgen. Waarschijnlijk ben je binnen 15 minuten helemaal afgehaakt. De plakfactor ontwerpen is een onderdeel van webinar architectuur Het ontwerpen van plakfactoren vraagt speciale aandacht in de voorbereiding en in de evaluatie van het webinar. De belangrijkste plakfactor bereik je door het oefenen van het webinar, zodat gestuntel met de techniek, ‘eh….eh…eh’ omdat de presentator de draad kwijt is, grote stilte omdat geen duidelijke instructies voor interactie gegeven wordt, etcetera achterwege blijven en deelnemers zich niet mateloos gaan irriteren aan een slechte voorbereiding. Op de tweede plaats komt het omzetten van polls, feedback formulieren, evaluaties in verbeterpunten en die direct doorvoeren in de webinar architectuur. Hoe vaak worden ze wel uitgevoerd maar blijven daarna liggen? Zie ook onze online cursus “Een grotere plakfactor voor je webinars”

januari 4, 2015

0 responses on "Wat is dat? De plakfactor voor webinars"

Leave a Message

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

top
© 2016 DYHMe.com | All rights reserved. |  Disclaimer
X