Setup Menus in Admin Panel

  • Geen producten in je winkelmand.

  • LOGIN

Wat is dat? Webinar

Van oorsprong was een webinar een web-based-seminar... maar ondertussen is het een verwarrend begrip geworden.

We gebruiken de term ‘webinar’ voor allerlei soorten online & interactieve bijeenkomsten.

Het woord komt van ‘web-based-seminar’. Het is relatief nieuw in Nederland, maar wint snel aan populariteit. Er zijn veel verschillende soorten webinars en verschillende soorten technieken om webinar mee te organiseren.

De voordelen van webinars

De voordelen van een webinar zijn talrijk: geen reistijd en reiskosten, geen zaalhuur voor de organisator, snel veel mensen kunnen bereiken, experts van over de hele wereld laten ‘invliegen’, opnamen kunnen worden gemaakt en bekeken worden, diverse vormen van rapportage geven data voor beleid, marketing of sales, testen of intakes kunnen via het webinar uitgevoerd worden, crowdsourcing met deelnemers is eenvoudig te organiseren,

Voor de verschillende soorten webinars is een grote verscheidenheid aan software op de markt. De webinargastheer of presentator heeft allerlei hulpmiddelen om een presentatie te geven en om interactie te hebben met de deelnemers. Welke hulpmiddelen beschikbaar zijn is afhankelijk van de software. Een webinar kun je helemaal zelf uitvoeren of helemaal laten verzorgen, en alle variaties daartussen in zijn mogelijk.

Educatief webinar

De docent of trainer biedt (een deel van) zijn studiemateriaal of training digitaal aan in plaats van klassikaal. De meest eenvoudige vorm is het filmen van de eigen lessen of groepsvoordracht. Hierdoor kunnen deelnemers de presentatie in hun ‘eigen tijd’ bekijken.

Kennis webinar

Een bedrijf of organisatie deelt zijn kennis in een webinar. Dit kan een onderdeel zijn van de marketingstrategie van een bedrijf: door het delen van kennis probeert het bedrijf vertrouwen op te bouwen in de markt.

Kennis webinars kunnen ook worden verzorgd door instituten die vanuit hun eigen missie en doelstelling hun kennis willen verspreiden. Een webinar kan dan een efficiënte manier van werken zijn.

Marketing webinar

Marketing webinars zijn in de USA al heel lang gemeengoed.  Webinars zijn onderdeel van de strategische marketingcommunicatie van bedrijven. Op verschillende momenten wordt het webinar ingezet voor verschillende doeleinden: branding, kennisdelen, een product presentatie of bijvoorbeeld training.

Verschillende soorten webinars en webinartechnieken

  1. – DIY webinars – Do IT Yourself; waarbij een organisatie zelfstandig webinars produceert en faciliteert, gebruikmaken van webinar-software
  2. – Studio webinars, waarbij een ondersteunende partij de professionele productie uit handen neemt

De trend is dat steeds meer organisaties kiezen voor het zelf produceren en uitvoeren van DIY-webinars omdat men sneller, actueler en flexibeler wil werken. Daarnaast is duidelijk dat een webinar geen ‘hype’ is waardoor binnen veel organisaties de noodzaak onderkend wordt dat medewerkers zelf aan de slag gaan. DIY-webinars zijn over het algemeen goedkoper dat studio-webinars.

Bij de studio-webinars wordt vaak gebruik gemaakt van de techniek ‘webcasting’, waarbij middels een “encoder’, een video signaal uitgezonden wordt. Het is te vergelijken met een tv-uitzending op de computer. Op de video zie je dan ook vaak een spreker aan een tafel. Het voordeel van studio-webinars is dat deelnemers zich nauwelijks hoeven voorbereiden.

Bij de DIY-webinars loggen deelnemers en sprekers in op software die zich ‘in de cloud’ bevinden. Voorwaarde is dat sprekers een goede internetverbinding hebben en deelnemers soms een client  – een klein stukje software dat de verbinding tot stand brengt met de eigenlijke software- moeten downloaden voordat ze actief deel kunnen nemen.

Bij een DIY webinar zijn de interactiemogelijkheden met de deelnemers zeer uitgebreid, bij een studio-webinar is dat vaak wat minder.

0 responses on "Wat is dat? Webinar"

Leave a Message

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

top
© 2016 DYHMe.com | All rights reserved. |  Disclaimer
X