logo dyhme wit

Dialoog “Gewenst gedrag op de werkvloer” 2

Dialoog "Gewenst Gedrag op de werkvloer"

Tijdens deze dialoog onderzoeken we welk gedrag van anderen ervoor zorgt dat we kunnen floreren op ons werk. We horen van anderen wat zij nodig hebben om beter en met meer plezier te werken. We formuleren onze dromen als het gaat om “gewenst gedrag”. Zo wordt het makkelijker om te communiceren met collega’s over wat we nodig hebben om enthousiast samen te werken.

Voor wie?

Deze dialoog is waardevol voor jou als je…

… werkt in een team en graag met anderen wil onderzoeken wat je nodig hebt om te floreren op je werk.

… wilt leren om jezelf uit te spreken over wat jou helpt en wat jou niet helpt in het gedrag van anderen om beter en met meer plezier te werken. 

… buiten je eigen werkomgeving met anderen wilt praten over “gewenst gedrag” en andere perspectieven wilt horen.

… leidinggevende bent en geïnspireerd wil worden om gedrag op de werkvloer bespreekbaar te maken.

…vertrouwenspersoon bent en je deze dialoog wilt ervaren om zelf uit te voeren, zodat medewerkers begrijpen dat zowel “ongewenst” als “gewenst” gedrag een collectieve verantwoordelijkheid is en geen individuele.

… als je organisatiedeskundige bent en een methode zoekt om met medewerkers het gesprek aan te gaan over wat er nodig is om met enthousiasme te werken en samen te werken, waarbij je ook nog plezier hebt. Werkcultuur dus.

Hoe?

We gebruiken de methodiek van de Waarderende dialoog, waarbij een dialoog-begeleider het gesprek begeleidt. De aanpak kent verschillende fasen, waarbij in elke fase een vraag centraal staat. Verder zijn er dialogische uitgangspunten die de dialoog ondersteunen. Per dialoog-begeleider is er een dialoog groep van maximaal zeven personen. De dialoog-begeleider is opgeleid in de methodiek.

Waarom is dit iets voor jou

Waarom is dit iets voor medewerkers:

  • Hoe fijn is het als je weer eens even stilstaat bij wat jou motiveert. Wat heb jij nodig om je werk goed en met plezier te doen. Deze dialoog voorziet daarin.
  •  
  • Wanneer jij weet wat je nodig hebt kan je hierover beter communiceren met collega’s die ongewenst gedrag of onbegrijpelijk gedrag vertonen naar jou toe. Het aanspreken van die collega wordt makkelijk als je aan kan geven wat je wel nodig hebt om gemotiveerd en met plezier je werk te doen.

Waarom is dit iets voor leidinggevenden: Als leidinggevende wil je graag een methode om constructief het gesprek aan te gaan over “gewenst gedrag” en een motiverende werkcultuur”. Deze dialoog biedt een positieve ervaring, een methode voor veilige gesprekken en een inspiratiebron.

Waarom is dit iets voor professionals: Als docent, organisatiedeskundige, ARBO specialist, HR medewerkers, vertrouwenspersoon of “diversity officer” wil je de dialoog inzetten om het gesprek aan te gaan over wat de verschillende mensen in een team nodig hebben om beter te floreren en van elkaar te horen wat de ander nodig heeft. De Waarderende Dialoog “Gewenst Gedrag op de werkvloer” zal je inspireren.

Waarom is dit iets voor organisaties: De laatste tijd is er veel te doen over “ongewenst gedrag” in allerlei vormen. Ongewenst gedrag komt meestal voort uit een organisatie die niet goed werkt. Het ligt aan de werkcultuur. Dat blijkt uit onderzoek. “De werkcultuur van een organisatie geeft aan wat je wel of niet moet doen om erbij te horen.” De werkcultuur verander je niet zomaar.

De werkcultuur binnen een organisatie verbeteren is geen persoonlijke verantwoordelijkheid, maar een collectieve. Het is de verantwoordelijkheid van de leidinggevenden aan de top.

Een Waarderende dialoog is een veilige methode om in gesprek te gaan met teams en afdelingen en te onderzoeken op een opbouwende manier hoe mensen binnen de eigen organisatie gemotiveerd worden. Dat kan leiden tot meer.*1

Het blijkt ook heel moeilijk om mensen aan te spreken op ongewenst gedrag binnen een organisatie, volgens het onderzoek van Gytha Heins. *2.  Dus gaan we elkaar duidelijk maken wat wel werkt tijdens de dialogen.

Daarnaast is het vaker lastig om medewerkers te vinden, als reactie op de vergrijzing. Ondanks alle digitalisering, robotisering, ai enzovoorts blijft de menselijke factor cruciaal voor het functioneren van organisaties. Medewerkers gaan op zoek naar bedrijven die niet alleen goede beloning geven, maar zoeken ook een sociaal veilige werkomgeving, ze zoeken een organisatie waarbij begrijpelijke en juiste keuzes worden gemaakt, waarbij maatschappelijke doelen daadwerkelijk effectief worden gemaakt, omdat ze werk en gezin willen combineren, omdat ze langer willen blijven doorwerken, omdat ze willen dat er echt naar hun mening geluisterd wordt. Veel organisaties sluiten niet aan bij wat werkenden tegenwoordig willen.
Het is dus goed om de dialoog aan te gaan met medewerkers die er al zijn of de vragen van de dialoog voor te leggen aan sollicitanten en om de werkcultuur daar op aan te passen.*1

De Waarderende Dialoog focust op wat je kan leren van de positieve ervaringen, zonder de negatieve ervaringen te negeren.

*1 De voorbeeldige organisatie | Naomi Ellemers & Dick de Gilder | oktober 2022 | ISBN 9789047015864 

*2 Aanspreken, gewoon doen, Joe je nou echt een veilige aanspreekcultuur creëert | Gytha Heins | 2017 | ISBN 9789024409266

Programma

0:00     Welkom & introductie 

0:15     Introductie thema

0:45     Kennismaken & ervaringen delen 

0:45     Ideaalbeelden van Gewenst Gedrag & wat dit vraagt

0:00   Stappen en voorwaarden voor Gewenst Gedrag op de werkvloer

0:15    Opbrengsten oogsten en reflectie

0:30   Afsluiting

*Wat is een Waarderende Dialoog

Wil je liever een dialoog binnen je eigen organisatie?

Dat kan voor groepen van minimaal 6 personen. 

Mail ons voor een online afspraak: francisca@dyhme.com

Data dialogen

Vrijdag 13-1-2023, 10:00 – 12:30 uur, Zoom sessie

Woensdag 18-1-2023, 19:00 – 21:30 uur, Zoom sessie

Datum van dialoog op locatie wordt later bekend gemaakt.

Disclaimer

Wij raden je aan om vooraf goed te bedenken of je op je werk kenbaar wilt maken wat jou helpt om beter en met meer plezier te werken. In een organisatie waar dat niet gewaardeerd wordt, kan dat negatief voor jou uitpakken.

Samenwerking

Ik werk samen met Utrecht in Dialoog bij het uitvoeren van de dialogen in Utrecht.

Follow-up

Wil je ook een dialoog “Gewenst gedrag op de werkvloer” voor je team? Dat kan! Mail mij.

Dialoog "Gewenst Gedrag op de werkvloer" voor groepen of teams

Wil je met een groep zelf de dialoog leren begeleiden?

Neem contact met me op:

francisca@dyhme.com

Workshop dialoog begeleiden "Gewenst Gedrag op de werkvloer" voor professionals

Afbeelding: Photo by Kenny Eliason on Unsplash