logo dyhme wit

Dialoog “Gewenst Gedrag op de werkvloer”

Dialoog "Gewenst Gedrag op de werkvloer"

Het maakt veel los: artikelen in de media over ongewenst gedrag op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan de angstcultuur die jarenlang heerste in de mediawereld. Veel mensen hadden niet door dat er iets speelde achter de schermen. Steeds vaker hoor je over ongewenst (seksueel) gedrag op de werkvloer, met alle negatieve gevolgen van dien.

Hoe zit dat op jouw werk?

Sluit aan bij deze online dialoog en onderzoek vanuit je eigen ervaring en die van anderen hoe een gezonde werkcultuur er uit ziet. 

Gewenst gedrag

Hoe ziet jouw ideale werkklimaat eruit? Hoe gemakkelijk is grenzen aangeven voor jou? Wat helpt je daarbij? Welke goede voorbeelden kennen we van “gezond gedrag” op de werkvloer? Wat kunnen we zelf doen om onze werkcultuur te verbeteren?

Doe mee met de dialoog & meld je aan

Donderdag 12-1-2023

19:00 – 21:00 uur, Bibliotheek Utrecht. 

Aanmelden 12 januari

Vrijdag 13-1-2023 

10:00 – 12:30 uur, Zoom sessie

Aanmelden 13 januari

Woensdag 18-1-2023 

19:00 – 21:30 uur, Zoom sessie

Aanmelden 18 januari

Meedoen met YOUMEE

Download eerst Youmee op je smartphone of tablet Android, iPhone . Maak een account aan. Daarna kun je de QR-code scannen en opent de app vanzelf.

De dialogen in deze serie stoppen op 31 januari. Je kunt dan je account verwijderen.

Succes!!

Wat levert het op?

Door het uitwisselen van positieve voorbeelden gaan we elkaar inspireren om meer inzicht te krijgen en te verwoorden in wat we persoonlijk nodig hebben om fijn te kunnen werken. Dat is bij iedereen weer anders. 

Voor wie?

Deze dialoog is waardevol voor jou als je…

… werkt in een team en graag met anderen wil onderzoeken wat je nodig hebt om te floreren op je werk.

… wilt leren om jezelf uit te spreken over wat jou helpt en wat jou niet helpt in het gedrag van anderen om beter en met meer plezier te werken. 

… buiten je eigen werkomgeving met anderen wilt praten over “gewenst gedrag” en andere perspectieven wilt horen.

… leidinggevende bent en geïnspireerd wil worden om gedrag op de werkvloer bespreekbaar te maken.

…vertrouwenspersoon bent en je deze dialoog wilt ervaren om zelf uit te voeren, zodat medewerkers begrijpen dat zowel “ongewenst” als “gewenst” gedrag een collectieve verantwoordelijkheid is en geen individuele.

… als je organisatiedeskundige bent en een methode zoekt om met medewerkers het gesprek aan te gaan over wat er nodig is om met enthousiasme te werken en samen te werken, waarbij je ook nog plezier hebt. Werkcultuur dus.

Hoe?

Methode van de Waarderende Dialoog

We gebruiken de methodiek van de Waarderende dialoog, waarbij een dialoog-begeleider het gesprek begeleidt. De aanpak kent verschillende fasen, waarbij in elke fase een vraag centraal staat. Verder zijn er dialogische uitgangspunten die de dialoog ondersteunen. Per dialoog-begeleider is er een dialoog groep van maximaal zeven personen. De dialoog-begeleider is opgeleid in de methodiek.

Op locatie, ONLINE, synchroon en a-synchroon

We gaan de dialoog uitvoeren in de bibliotheek van Utrecht op het Neude, online en a-synchroon middels de app van Youmee.  

Follow-up

Na de dialogen wordt de waardevolle informatie anoniem gedeeld via blogs en Socials.

Waarom is dit iets voor jou

Waarom is dit iets voor medewerkers:

  • Hoe fijn is het als je weer eens even stilstaat bij wat jou motiveert. Wat heb jij nodig om je werk goed en met plezier te doen. Deze dialoog voorziet daarin.
  •  
  • Wanneer jij weet wat je nodig hebt kan je hierover beter communiceren met collega’s die ongewenst gedrag of onbegrijpelijk gedrag vertonen naar jou toe. Het aanspreken van die collega wordt makkelijk als je aan kan geven wat je wel nodig hebt om gemotiveerd en met plezier je werk te doen.

Waarom is dit iets voor leidinggevenden: Als leidinggevende wil je graag een methode om constructief het gesprek aan te gaan over “gewenst gedrag” en een motiverende werkcultuur”. Deze dialoog biedt een positieve ervaring, een methode voor veilige gesprekken en een inspiratiebron.

Waarom is dit iets voor professionals: Als docent, organisatiedeskundige, ARBO specialist, HR medewerkers, vertrouwenspersoon of “diversity officer” wil je de dialoog inzetten om het gesprek aan te gaan over wat de verschillende mensen in een team nodig hebben om beter te floreren en van elkaar te horen wat de ander nodig heeft. De Waarderende Dialoog “Gewenst Gedrag op de werkvloer” zal je inspireren.

Waarom is dit iets voor organisaties: De laatste tijd is er veel te doen over “ongewenst gedrag” in allerlei vormen. Ongewenst gedrag komt meestal voort uit een organisatie die niet goed werkt. Het ligt aan de werkcultuur. Dat blijkt uit onderzoek. “De werkcultuur van een organisatie geeft aan wat je wel of niet moet doen om erbij te horen.” De werkcultuur verander je niet zomaar.

De werkcultuur binnen een organisatie verbeteren is geen persoonlijke verantwoordelijkheid, maar een collectieve. Het is de verantwoordelijkheid van de leidinggevenden aan de top.

Een Waarderende dialoog is een veilige methode om in gesprek te gaan met teams en afdelingen en te onderzoeken op een opbouwende manier hoe mensen binnen de eigen organisatie gemotiveerd worden. Dat kan leiden tot meer.*1

Het blijkt ook heel moeilijk om mensen aan te spreken op ongewenst gedrag binnen een organisatie, volgens het onderzoek van Gytha Heins. *2.  Dus gaan we elkaar duidelijk maken wat wel werkt tijdens de dialogen.

Daarnaast is het vaker lastig om medewerkers te vinden, als reactie op de vergrijzing. Ondanks alle digitalisering, robotisering, ai enzovoorts blijft de menselijke factor cruciaal voor het functioneren van organisaties. Medewerkers gaan op zoek naar bedrijven die niet alleen goede beloning geven, maar zoeken ook een sociaal veilige werkomgeving, ze zoeken een organisatie waarbij begrijpelijke en juiste keuzes worden gemaakt, waarbij maatschappelijke doelen daadwerkelijk effectief worden gemaakt, omdat ze werk en gezin willen combineren, omdat ze langer willen blijven doorwerken, omdat ze willen dat er echt naar hun mening geluisterd wordt. Veel organisaties sluiten niet aan bij wat werkenden tegenwoordig willen.
Het is dus goed om de dialoog aan te gaan met medewerkers die er al zijn of de vragen van de dialoog voor te leggen aan sollicitanten en om de werkcultuur daar op aan te passen.*1

De Waarderende Dialoog focust op wat je kan leren van de positieve ervaringen, zonder de negatieve ervaringen te negeren.

*1 De voorbeeldige organisatie | Naomi Ellemers & Dick de Gilder | oktober 2022 | ISBN 9789047015864 

*2 Aanspreken, gewoon doen, Joe je nou echt een veilige aanspreekcultuur creëert | Gytha Heins | 2017 | ISBN 9789024409266

*Wat is een Waarderende Dialoog

Wil je liever een dialoog binnen je eigen organisatie?

Dat kan voor groepen van minimaal 6 personen. 

Mail ons voor een online afspraak: francisca@dyhme.com

Samenwerking

Ik werk samen met Jorinde Luyts van Utrecht in Dialoog en met Margriet Twisterling van Youmee bij het uitvoeren van de dialogen.

Disclaimer

Wij raden je aan om vooraf goed te bedenken of je op je werk kenbaar wilt maken wat jou helpt om beter en met meer plezier te werken. In een organisatie waar dat niet gewaardeerd wordt, kan dat negatief voor jou uitpakken.

Follow-up

Wil je ook een dialoog “Gewenst gedrag op de werkvloer” voor je team? Dat kan! 

francisca@dyhme.com

Dialoog "Gewenst Gedrag op de werkvloer" voor groepen of teams

Wil je met een groep zelf de dialoog leren begeleiden?

Neem contact met me op:

francisca@dyhme.com

Workshop dialoog begeleiden "Gewenst Gedrag op de werkvloer" voor professionals

Wil je een a-synchrone dialoog opzetten en uitvoeren met behulp van Youmee of een combinatie?

francisca@dyhme.com en/of Margriet@youmee.nl

Youmee dialoog"Gewenst Gedrag op de werkvloer" voor je eigen organisatie?

Laatste nieuws

Regeringscommissaris Hamer: impact van seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld is enorm

1 op de 2 vrouwen en 1 op de 5 mannen maakt in de loop van hun leven fysiek seksueel grensoverschrijdend gedrag mee. Dat heeft blijvende impact op deze mensen en leidt bovendien tot grote maatschappelijke schade, betoogt regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel geweld Mariëtte Hamer. Zij zet zich in om deze cijfers terug te dringen en adviseert het kabinet over een goede aanpak.

Lees het hele artikel

Afbeelding: Photo by Kenny Eliason on Unsplash

Interview "Hoe laten jullie medewerkers floreren op het werk?

Aanmelden!